Tontin omistajasta asuntosijoittajaksi

Yksi mahdollisuus tonttia rakennusliikkeelle myytäessä, on ehdottaa välittäjän kautta rakennusliikkeelle huokeampaan hintaan tehtäviä ennakkovarauksia tontille tulevaan joko yhteen, tai useampaan asuntoon. Tilanne voi olla ostajan kannalta tässä vaiheessa hyvinkin optimaalinen, rakennusliikkeen tarvitessa sekä asiakkaalla olevan tontin, että myös tulevaan kohteeseen nopeasti varauksia, jotta kohteeseen saadaan myönteinen pankin kanta sekä voidaan tehdä päätös rakennustöiden aloittamisesta. Tässä kohtaa tonttinsa rakennusliikkeelle myynyt saattaa päästä tekemään kannaltaan tosi hyviäkin ostosopimuksia. Toisin kuin kohteen virallisen myynnin alettua, jolloin parhaat viedään vapailla markkinoilla käsistä. Vaihtoehtoja jatkojalostaa sijoitusasuntoja ennakkomarkkinointivarauksen ja tehdyn kaupan jälkeen on puolestaan kolme.

1) myydä asunnot välittömästi kohteen valmistumisen jälkeen

Valmistuneet asunnot ovat poikkeuksetta arvokkaampia kuin millä niitä on ennakkomarkkinointivaiheessa myyty. Perusteena on se, että ennakkomarkkinointihinnoittelu on aina hieman alakantissa sen vuoksi koska myytävää on paljon (inflaatiovaikutus), ja asiakas ei pääse näkemään asuntoa. Asunnon valmistumisen jälkeen ostaja pääsee katsomaan asuntoa ja saa sen nopeasti käyttöönsä, joten tilanne on aivan toinen.

2) pitää asuntoja kaksi vuotta, tai muun yhtiölainan lyhennysvapaan ajan, ja myydä sen jälkeen.

Tällöin myynti on usein vieläkin otollisempaa, koska kohde on pihoineen ja ympäristöineen valmis, ja kohteessa ei ole välttämättä muita asuntoja edes myynnissä, ainakaan montaa. Eli myytäviä ei ole pitkää listaa, vaan myydään yksilöä. Lisäksi tällöin asukas pääsee näkemään rakennussiivotun asunnon sijaan mahdollisesti kotoisan, sisustetun kodin.

3) pitkäaikaisempi sijoitus

Pitkäaikaisemmassa sijoituksessa saat yhtiölainan verovähennyshyödyn, edellyttäen että yhtiölaina tuloutetaan kyseisessä taloyhtiössä. Usein kysytään, mitä tämä hyöty tarkoittaa käytännössä. Se tarkoittaa sitä, että mikäli saat asunnostasi vuokraa esimerkiksi 1000 euroa, niin maksat pääomatuloveron kuluvähennysten jälkeen. Mikäli laina on kokonaan omasta pankistasi tai suoraan poismaksettu, vähennät vuokrasta lähinnä hoitovastikkeen, esimerkiksi 150 euroa. Tällöin maksat pääomaveron tämän esimerkin mukaisten lukujen valossa 850 eurosta. Mutta mikäli asunnossa on verovähennyskelpoinen yhtiölaina, jonka lyhennys on esim. 500 euroa /kk, niin voit kuluvähentää vuokrasta hoitovastikkeen sekä yhtiölainan, eli tässä tapauksessa yhteensä 650 euroa, jolloin maksat pääomaveron 850 euron sijaan vain 350 eurosta. Lyhennät siis itsellesi omaisuutta käytännössä tuolta osin verovapaasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.